5 tips om zuiniger te rijden

Tip 1. Schakel zo vroeg mogelijk op

Hoe hoger het toerental, hoe hoger het verbruik van de auto. Zorg er dus voor dat u bijeen zo laag mogelijk toerental al opschakelt. Een aan te bevelen toerental om bij op te schakelen is 2000 tot 2500 toeren.

Bij een automaat geldt dat u de sportstand het best nooit kunt gebruiken om uw verbruik zo laag mogelijk te houden. Als u bij de gewenste snelheid het gas iets loslaat schakelt de versnellingsbak vaak een hogere versnelling. Deze manier van schakelen is niet slecht voor de motor.

Tip 2. Rij lange stukken op dezelfde snelheid in een zo hoog mogelijke versnelling

De motoren van auto's van tegenwoordig kunnen het prima aan in een hoge versnelling te rijden met een laag toerental. U zit in een te hoge versnelling als een auto gaat trillen of schokken. Zo kunt u prima 80 rijden in de 5e versnelling!

Tip 3. Anticipeer op het verkeer

Motoren van tegenwoordig verbruiken minder brandstof zodra er afgeremd wordt op de motor (bij gas loslaten dus). Dit kan bijvoorbeeld heel voordelig zijn op het moment dat u al aan ziet komen dat u moet gaan stoppen, bijvoorbeeld bij een stoplicht of oversteek. Rem dus nooit op het laatste moment, maar probeer vooruit te kijken en tijdig gas terug te nemen om uw brandstofverbruik te optimaliseren!

Tip 4. Controleer regelmatig de bandenspanning

Als een auto een hoog raakvlak heeft met het wegdek kunt u zich indenken dat dit meer weerstand biedt en dus een hoger brandstofverbruik. Controleer dus regelmatig, liefst maandelijks, uw bandenspanning. Een lagere bandenspanning bespaart u brandstof, levert meer veiligheid (banden met een lage bandenspanning leveren weinig grip), meer rijcomfort (voldoende bandenspanning vangt onregelmatigheden in het wegdek goed op) en minder slijtage (banden met een lage bandenspanning slijten tot 20% sneller)

Tip 5. Maak gebruik van de cruisecontrol

Bij het gebruik van de cruisecontrol rijdt de auto op een constante snelheid, wat assisteert bij een zuinig, maar daarnaast ook veilig en comfortabel, rijgedrag.

Bent u ook benieuwd met welke auto's u kunt besparen? Klik hier voor de lijst van Wegenbelastingvrije en BPM-vrije auto's