Besparen op uw autokosten

Een auto is voor de meesten onder ons in het dagelijks leven een vereiste. Of je de auto gebruikt voor woon-werk verkeer, om de kinderen op school af te zetten of voor een weekendje weg - je komt er niet onderuit. Met de als maar stijgende benzineprijzen en accijnsen kan het geen kwaad wat te besparen op de vaste lasten.

Kies de juiste benzinepomp

Zoek naar de goedkoopste benzine pomp in je buurt. Het is in de meeste gevallen niet de moeite waard om voor een enkele centen per liter besparing een omweg te maken, maar in sommige gevallen kan het verschil tussen benzinepompen wel tot 20 cent per liter oplopen, zelfs binnen dezelfde regio. Mocht je dichtbij de grens wonen, sluit dan een kort ritje naar onze vaak goedkopere zuiderburen niet uit.

Kies op welke brandstof uw auto rijdt op basis van de jaarlijkse kilometrage

Over het algemeen zijn dieselauto's zuiniger dan auto’s die op benzine of LPG rijden. Helaas wordt er door de overheid, ondanks de de moderne, verbeterde roetfilters, over dieselauto's nog steeds meer wegenbelasting geheven. Als u voornamelijk korte afstanden rijdt loont het daarom niet om een diesel aan te schaffen. Pas als u op jaarbasis meer dan 15.000 kilometer rijdt is een diesel voordeliger dan een benzineauto. LPG is door de lage literprijs uiteraard een uiterst aantrekkelijke optie, maar een aardgas motor behoeft wel regelmatig onderhoud, en reparaties zijn vaak erg prijzig. De auto's met de laagste brandstofkosten zijn doorgaans hybride auto's - elektriciteit is bijvoorbeeld stukken goedkoper dan benzine!

Kies een energie zuinige auto

De beste manier om de kosten van het vervoer te verminderen is de aanschaf van een energie zuinige auto. Naast een verminderd brandstof verbruik gaat de aanschaf ook gepaard met een vermindering van de wegenbelasting. Voor benzine auto's die onder de 110 gram CO2 per kilometer uitstoten hoeft er zelfs geen bpm betaalt te worden, voor diesel auto's geldt dit voor een uitstoot van minder dan 95 gram CO2 per kilometer. Deze regeling zal in 2012 door het kabinet grotendeels afgeschaft worden, waarna het alleen nog mogelijk is om een auto wegenbelastingvrij aan te schaffen als het om een hybride gaat.