Besparen op wegenbelasting

De wet motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting)

Iedere persoon in Nederland met een voertuig op zijn naam moet wegenbelasting betalen. Hoeveel u moet betalen hangt af van het gewicht van uw auto, de soort brandstof en de provincie waar u woont. Er zijn echter uitzonderingen...

Geen wegenbelasting betalen?

Bij auto's met een zeer laag verbruik, volgens de wet ook wel 'zeer zuinige auto's' genoemd, of nulemissieauto's (vaak elektrische auto's) die vanaf 2003 geproduceerd zijn wordt de wegenbelasting kwijtgescholden. Daarvoor gelden de volgende eisen:

  • Een benzineauto is een 'zeer zuinige auto' als deze minder dan 110 gram CO2 per kilometer uitstoot. Bij een dieselauto geldt ditzelfde als deze minder dan 95 gram CO2 per kilometer uitstoot. Dit zijn dan gelijk ook auto's die in het 0% of 14% fiscaal bijtellingstarief vallen. De overheid heeft plannen om deze regeling aan te passen, maar de ANWB stelt dat deze norm in ieder geval tot 2012 nog van kracht zal zijn.
  • Nulemissieauto's zijn elektrische auto's die geen CO2 uitstoten. Deze auto's vallen in het 0% bijtellingstarief maar zijn op dit moment vaak nog onpraktisch vanwege de lage actieradius.
Bent u ook benieuwd met welke auto's u kunt besparen? Klik hier voor de lijst van Wegenbelastingvrije en BPM-vrije auto's Of wilt u uw wegenbelasting berekenen?