Besparingen voor particulieren

Als chauffeur van een Groene auto heeft u de volgende voordelen:

  • Laag brandstofverbruik
  • Geen wegenbelasting
  • Geen BPM bij aanschaf
  • 0%, 14% of 20% bijtelling

Laag brandstofverbruik

Fabrikanten spelen in op de vraag om zuinige auto's door motoren te ontwikkelen die weinig brandstof verbruiken. Zeker nu de brandstofprijzen de pan uit rijzen heeft u hier erg veel voordeel van!

Geen wegenbelasting

Auto's die weinig of geen CO2 uitstoten komen onder het huidige regime in aanmerking voor het kwijtschelden van wegenbelasting (ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd). Deze regeling geldt voor auto's die vanaf 2003 geproduceerd zijn.

Een benzineauto wordt als zeer zuinig beschouwd als deze minder dan 110 gram CO2 per kilometer uitstoot, bij een dieselauto is hetzelfde het geval als deze minder dan 95 gram per kilometer uitstoot.

Bezitters van elektrische auto's betalen ook geen wegenbelasting. Deze auto's vallen onder de noemer nulemissieauto.

Geen BPM bij aanschaf

BPM staat voor Belasting op personenauto's en motorrijwielen. Deze belasting wordt over iedere in Nederland aangeschafte auto geheven. BPM zit vaak bij de aanschafprijs inbegrepen, maar je begrijpt dat zodra deze wegvalt, de auto een stuk goedkoper in aanschaf wordt.

0%, 14% of 20% bijtelling

Iedere leaserijder die meer dan 500 kilometer per jaar prive rijdt is verplicht om bijtelling te betalen. Normaal gesproken wordt 25% van de nieuwe cataloguswaarde van auto's bij uw salaris opgeteld. Bij Groene auto's is dit bijtellingspercentage 0%, 14% of 20%.

0% bijtelling geldt voor auto's die onder de noemer nulemissieauto's vallen. Dit zijn eigenlijk alleen elektrische auto's. 14% bijtelling geldt voor zeer zuinige auto's (zie hierboven). De 20% regeling is voor iets minder zuinige auto's.

Bent u ook benieuwd met welke auto's u kunt besparen? Klik hier voor de lijst van Wegenbelastingvrije en BPM-vrije auto's