Wanneer is een auto wegenbelastingvrij?

Zeer zuinige auto's

Voor auto's met een zeer laag verbruik, volgens de wet ook wel 'zeer zuinige auto's' genoemd, die vanaf 2003 geproduceerd zijn hoeft geen wegenbelasting betaald te worden. Daarvoor heet de wetgever de volgende eisen opgesteld:

  • Een benzineauto wordt een 'zeer zuinige auto' genoemd als deze minder dan 110 gram CO2 per kilometer uitstoot. Voor een dieselauto geldt deze regeling als deze minder dan 95 gram CO2 per kilometer uitstoot. Dit zijn dan gelijk ook auto's die in het 0% of 14% fiscaal bijtellingstarief vallen. De overheid heeft plannen om deze regeling aan te passen, maar de ANWB heeft de media verzekerd dat deze norm in ieder geval tot 2012 nog van kracht zal zijn.
  • Ook elektrische auto's die geen CO2 uitstoten vallen onder deze regeling en worden ook wel nulemissieauto's genoemd. Deze auto's vallen tevens in het 0% bijtellingstarief maar zijn op dit moment vaak nog onpraktisch vanwege de vaak nog lage actieradius (de afstand die de auto kan rijden op 1 lading).
  • Bent u ook benieuwd met welke auto's u kunt besparen? Klik hier voor de lijst van Wegenbelastingvrije en BPM-vrije auto's